sarı dilimli dayanıklıdır.
- FOTOLARDA FARKLILIK OLABİLİR
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye kavun üretimiyle Dünyada Çin’den sonra en büyük üretici ülkedir. Kavun tek yıllık bir bitkidir. Yerde sürünerek gelişen bir türdür. Kavunun çiçek tozlarının taşınmasında bal arıları önemli rol oynarlar. Kavunun tüketim ve işleme şekilleri; taze olarak, taze salata olarak (Acur), kavun reçeli, pasta yapımında, Dondurma yapımında, Meyve suyu olarak, Meyveli yoğurt yapımında, Meyve salatası olarak, Turşu yapımında (Acur ve ham kavun), Çorba yapımında ve Parfümeri olarak kullanılmaktadır. Kavun besin içeriği bakımından az enerji veren bir sebzedir, ayrıca protein içeriği de çok yüksek değildir.
A-İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ
Kavun, sıcak ve ılık bir iklim bitkisidir. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15°C’nin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılmalıdır. Yüksek nemden hoşlanmaz (Optimum %60-70). Aşırı nemde
fungal (Mildiyö) ve bakteriyel hastalıklar başlar. Ayrıca aşırı nem vegetatif gelişmeyi hızlandırır ve daha fazla yaprak oluşur. Derin, iyi havalanan, besin maddelerince zengin, su tutma yeteneği yüksek, hafif asidik, tuzluluğu düşük ve PH= 6-7,5 olan toprak koşullarından hoşlanır. Sıcaklıktan oldukça hoşlanır. Tohumların çimlenebilmesi için minimum sıcaklığın 15 oC olması gerekir. Sıcaklık 40 oC olursa çimlenme olmaz.
B-TOPRAK HAZIRLIĞI
Kavun yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı sonbaharda ilk yağışlardan sonra başlamalıdır. İlk yağışlarda toprak tavda iken sürüm yapılabilir. İkinci toprak işleme dönemi ise Şubat-Mart ayları olup toprak tavında kültivatör ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır hale getirilir. Ekim veya dikimden önce tarlada otlanma görülürse tekrar kültivatör ile toprak
işlemesi yapılabilir. Tohumlar 15 oC nin üzerindeki sıcaklıklarda ortalama 8-10 günde çimlenir ve ilk başta bitki kazık kök oluşturur, ondan sonra yan kökler gelişir. Köklerin ; % 80’lik kısmı 30-40 cm de bulunur. Vejetasyon süresi
ortalama 100 gündür, kışlık kavunlarda ise bu süre 150 güne kadar çıkabilir.
C-EKİM VE GÜBRELEME
Ekim: Ekim-dikimden önce toprakta derin bir sürüm yapılır, dönümde 4-5 ton çiftlik gübresi uygulanır. Ardından toprak orta-derin bir işleme yapılır. Açıkta tohum ekimi veya zamandan kazanmak amacıyla fideyle yetiştiricilik yapılabilir.Açıkta yetiştiricilikte dekara 150-205 gr tohum atılır. Bitki sıklığı yetiştirme ortamına göre değişir. Açıkta yetiştiricilikte 1,5-3 x 0,4-0,8 m kuru ve sulu yetiştiriciliğe göre değişir. En uygun aralık ve mesafe 1,6-2 m x 50-60 cm’dir. Bu mesafeler çeşidin geçci veya erkenci olmasına göre değişir. Dikimden sonra can suyu verilir. Kavunlarda ekimden ilk çiçeklenmeye ve meyvenin irileşmesine kadar fazla su ihtiyacı vardır. Bu safhadan olgunlaşmaya kadar git gide azalır. Mutlaka olarak damla sulama yapılmalıdır. Gübreleme: Çiftlik gübresi açıkta 4-5 ton/da serada 5-10 ton/da verilmelidir. Çiftlik gübresi toprağın mikrobiyolojik aktivitesini arttırır, mineral beslemeyi düzenler, toprak nemindeki değişmeleri dengeler, toprak sıcaklığını arttırır. Bunun yanında saf gübrede kullanılabilir. Ama bunun için mutlaka toprak tahlili yaptırılmalıdır.
D-HASAD
Hasat: Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmelidir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparılmak veya bıçakla kesilmek suretiyle hasat edilirler.
Depolama: Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmelidir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmelidir. Kavunlar 4-6 oC sıcaklıkta %85-90 oransal nemde 10- 15 gün muhafaza edilir.
Kaynak: https://ankara.tarimorman.gov.tr/Belgeler/liftet/Kavun%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
Reviews
There are no reviews yet.